søndag 18. oktober 2009

Karamellkrem

Til 4 personer

Ingredienser:
4 eggeplommer
162 gram helmelk
306 gram kremfløte (den fete vanlige typen, ikke lett)
41 gram brunt sukker
157 gram vann
99 gram hvitt sukker
2/3 teskje vaniljeekstrakt eller noen dråper vaniljeessens
2/3 teskje salt

Utstyr:
  • Elektronisk kjøkkenvekt
  • 1 liten kjele
  • 1 medium stekepanne
  • Komfyr
  • Ovn
  • Panne /bakk til ovn med høye kanter
  • 4 cremé brulée former (eller kopper i tilsvarende størrelse)
  • Visp
  • Tresleiv
  • Sil
  • Avskummingssleiv / hullsleiv
  • Mugge
  • Bolle
Fremgangsmåte:
  1. Sett på ovnen på 150 - 200 grader. Bruk gjerne et termometer for å finne korrekt temperatur. Det skal egentlig være tilstrekkelig med 150 grader, men har du som meg en unøyaktig ovn så sett den til litt mer. Pass på å bytte til ikke varmluft når ovnen er varm.
  2. Skill eggeplommer opp i en bolle og pisk de til det blir en jevn blanding. Kast hvitten.
  3. Bland helmelk og fløte og brunt sukker i en liten kjele og varm opp. Rør i blandingen til sukkeret er løst opp og varm opp til de bobler så smått i kanten og det damper lett.
    Skal IKKE koke.
  4. Ta frem stekepannen og bland hvitt sukker og vann. Bruk en tresleiv når du rører, ikke metall eller plast. Sett på varmen og la sukkeret bli gyllenbrunt. Det skal ikke svi seg, men prøv å få den litt brente karamellsmaken så får du mer karakter på kremen.
  5. Ta platen av varmen og bland inn litt av melkeblandingen. Det kommer til å boble og ryke kraftig. Når du har fått blandet inn litt, sper du på med mer til alt er blandet. Det skal være en homogen røre, dersom det er litt klumper kan du jukse litt med å sette stekepannen på platen - men vær forsiktig så det ikke koker.
  6. Få blandingen over i en liten mugge og hell den sakte over i eggeplommene mens du rører. Her er det viktig å bruke god tid, klumper blandingen seg er det bare å begynne på nytt.
  7. Skum av blandingen og sil den over i muggen du brukte til melkekaramellblandingen. Skum av igjen.
  8. Bland i vaniljeekstrakt (eller vaniljeessens) og salt - rør godt så det blander seg. Skum av igjen om det skulle skumme mer.
  9. Hell blandingen over i 4 créme brulée skåler (ramekins på nynorsk) som du har satt i formen / bakken. Få bakken inn i ovnen og hell på varm vann - gjerne kokende. Dekk til med aluminiumsfolie og la det stå til kremen har satt seg - men er litt slapp i midten. Jeg brukte 3-4 timer første gang jeg lagde dette, men det skal være mulig å kun bruke 45 minutter i ovnen. Tiden det tar avhenger av varmen på vannet, aluminiumsfolien og øvrig temperatur (ovnen, skålene osv).
  10. La kremen avkjøle i romtemperatur og sett så inn i kjøleskapet. Ikke dekk de til!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar